Authentic vs. Fake

AUTHENTIC VS. FAKE

Model Multicolorul

 ii romanesti

Model originar din zona Breaza.

Este un model greu, cusut în 4 culori simbolizând grădina pământească încărcată cu flori.  Acest model ne face comuniunea cu natura, umplându-ne sufletul de energie, bucurie și liniștea mult căutată.

Diferența dintre imitație și original

Crețul este elementul decorativ care are rolul de a fixa lărgimea iei la gât. Este o tehnică greu de învățat și imitat, se face pe fire și niciun utilaj nu îl poate reproduce. Este lucrat fin și mărunt fiind ca un elastic făcut direct din pânză. Astfel ia poate fi purtată atât strânsă la baza gâtului, cât și lejer cazută senzual pe un umăr.

Ajurul este făcut direct din pânză printr-o tehnică de fire scoase și înnodate. Cu acul se crează diverse modele de dantelă imposibil de imitat de vreun utilaj. Ajururile necesită multă experientă, îndemânare și răbdare. Ele definesc pe o ie râurile.

Pânza iilor autentice este 100% din bumbac subțire, foarte fină și ușor transparentă. La această pânză se diferențiază firele pentru a  putea fi numărate ca broderia să capete un aspect echilibrat. Broderia mecanică nu se poate face pe o pânză atât de subțire.

Dosul iilor arată dacă o broderie este făcută de mână sau mecanică. Pe dos trebuie să se vadă cum a fost creat modelul, dragostea cu care a fost cusut și nodurile firelor. La broderia mecanică pe dos se va vedea întăritura care susține broderia.

Iile autentice au un model bogat, îngrjit , echilibrat care respectă istoria și tradiția. Durata de execuție a unei ii autentice este de minim o lună și totul este făcut manual, pe când replicile au broderia făcută la mașină și se fac cam 11.000 de bluze lunar de la un singur atelier din India.

Anda Mănescu

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

One thought on “Authentic vs. Fake

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *