Galben – culoarea anului 2018

Galben – culoarea strălucirii

Galbenul este culoarea strălucirii, a fericirii și a iluminării interioare.  Deschide sufletul și dă voie luminii să intre. Culoarea veseliei și bunei dispoziții.

Este o culoare caldă, plăcută, care aduce împlinire și mulțumire în viață.

Inspiră o gândire pozitivă și creativă.

Este culoarea preferată de străbunele noastre pentru costumul de mireasă. Aceasta le oferea strălucire și un viitor luminos, plin de optimism și fericire. Fotele se coseau cu tel sau fir de aur, iar iile și maramele erau brodate în fir de mătase cu inserții de fir auriu.

Este culoarea aurului, a venerației. Inspiră teamă și respect.

Totodată galbenul este cea mai obositoare culoare pentru ochi, dar folosit în cantități mici sau nuanțe pale crează senzația de căldură și strălucire. Este asemeni razelor soarelui, ai nevoie de ele pentru a te simți bine, dar să nu-ți intre în ochi.

Este simbolul supranaturalului și al sfințeniei. De asemenea galbenul în degradé înseamnă drumul umanității spre perfecțiune, către iluminare și elevație spirituală. Este simbolul căii pe care oamenii înaintează, trecând prin experiențele de viață care îi călesc.

Este asociat cu simbolul solar și cu Isus Hristos, dar și cu iubirea divină, pe care Isus ne-a oferit-o.

Simbolistica galbenului este: pace interioară, soare, razele soarelui, vară, bucurie, fericire, optimism, idealism, inteligență, speranță, liberalism, prietenie, mulțumire, speranță, sociabilitate, pericol, lașitate, necinste, zgârcenie, slăbiciune, lăcomie, înșelăciune, feminitate.

Este asociată zodiei Gemenilor, Taurului și Leului.

Din punct de vedere fiziologic și psihologic, galbenul are următoarele efecte:

  • Stimulează sistemul nervos;
  • Stimulează mentalul;
  • Ajută puterea de memorizare;
  • Încurajează comunicarea.

Pentru vopsirea firelor și țesaturilor se obține galben din pojarniță, ceapă, șofran, stejar, nuc, scumpie, păpădie, păducel, salcie, frunze de urzică, frunze de măr sălbatic, flori de sânziene, flori de soc, flori de sunătoare, partea aeriană de drobșor, iederă etc.

Pentru firele de in, cânepă și bumbac, gospodinele foloseau calaicanul dizolvat în borș de putină fierbinte pentru fixarea culorii.

Cojile de ceapă albă uscate, fierte și împietrite, dau diferite nuanțe de galben deschis. Pe firele de lână culoarea iese aprinsă, iar pe bumbac și cânepă iese pală.

Coaja de măr pădureț fiartă și împietrită, dă culoarea galben-arămie.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *